Verhalen

Erover praten

Erover praten

Gisteren mocht ik op het CLV in Veenendaal een les geven aan Havo 4 leerlingen van een GLF klas (geloof leven en filosofie). Ze waren bezig met sterven, de dood en alles wat daarbij hoort. Dus was ik als uitvaartondernemer uitgenodigd om met hen over van alles te praten.

Ik vind het heerlijk om te mogen spreken, zeker ook voor jongeren. Want wat zijn ze leuk 😊 en vooral ook eerlijk. We hebben het over van alles gehad, maar toen ik vroeg; Stel je overlijdt vandaag, weten jouw ouders dan hoe jij je uitvaart voor je ziet? Keken de meesten verrast. Een meisje niet, zij wist t precies. Een witte kist met glitters en roze bekleding ook als ik 90 word 💖. Heerlijk toch, haar onbevangenheid. Maar omdat er in haar omgeving de laatste tijd meerdere mensen waten overleden was er thuis over gesproken. En dat is goed. Ik vroeg: en als je vader of moeder overlijdt weet je dan hoe zij het willen? Er kwam een mooi gesprek op gang, met de conclusie dat praten over de dood in eerste instantie eng lijkt, maar juist ook heel fijn kan zijn.

De jongeren namen aan het einde allemaal een laatste wensenboekje mee, waarin alle vragen rond een uitvaart aan bod komen. Niet eens perse om zelf in te vullen, maar om aan de hand van het boekje thuis het gesprek eens te starten. Mijn jongste dochter Janine zit ook in deze klas. En toen ze later die dag thuis kwam, moest ik eraan geloven. Mam, wat wil jij graag en wat juist niet? En ook zij vertelde over wat ze zou willen, nu of later. Eerlijk……er vloeiden tranen tijdens ons gesprek, want nee ik wil nog niet dood en nee ik wil zeker niet nadenken over de uitvaart van een van mijn meiden. Maar wat was het mooi om te zien wat haar raakte. Hoe voor haar, net als voor mij, familie en vrienden belangrijk zijn. En vooral om te voelen en uit te spreken hoeveel we van elkaar houden en nog lang niet zonder elkaar willen.

Het was een beladen onderwerp waar ook ik liever omheen praat als het op mezelf aankomt, maar toch had ik het moment niet willen missen. Janine zei terecht: \”ik hoop dat mijn kinderen alweer kinderen hebben, voor jij overlijdt mam, maar het geeft een hoop minder gedoe, nu ik zeker weet hoe jij het voor je ziet. En zo is het dus ook echt. Door je wensen te benoemen of op te schrijven, ga je echt niet eerder dood 😊, al denken we dat nog wel vaak. Maar zorg je dat de mensen van wie je houdt minder keuzes hoeven te maken en geen twijfels hoeven te hebben als het ooit wel zover komt.

En daarom heb ik ook gratis laatste wensenboekjes beschikbaar, voor iedereen die zijn/haar wensen wil opschrijven of aan de hand van het boekje thuis eens een gesprek wil voeren.
Bestellen kan hier

Deel dit verhaal

Lees andere verhalen