Verhalen

De blaadjes vallen

De blaadjes vallen binnenkort weer.
De dagen gaan korter worden en mensen verdwijnen weer meer achter de voordeur.
Mensen worden weer meer op zichzelf aangewezen in de herfst en winter.
Misschien is dat ook waarom deze maand en speciaal vandaag meer aandacht wordt gevraagd voor het voorkomen van zelfmoord.

Wie de cijfers ziet van mensen die een poging tot zelfmoord hebben gedaan en/of de aantallen van mensen die het niet geprobeerd hebben, maar er wel serieus over nagedacht hebben en soms nog denken. Die schrikt enorm.
Want wat komt dit veel voor en helaas ook heel veel onder jongeren.

Tegelijkertijd wil ik jou, als je deze gedachten hebt en dit gevecht kent, ermee bemoedigen.
Je bent niet gek! Je bent niet de enige!
Je hoeft het niet te verbergen want helaas gaat het daarmee niet weg!
En als jij toch een stem in je hoofd hebt die zegt dat het anders is. Die zegt dat er geen oplossing is. Dat niemand om je geeft en jij er maar beter niet meer kan zijn….. dan zeg ik je nu dat die liegt.

Want je bent te waardevol, te bijzonder en te geliefd om gemist te kunnen worden.
Geloof me. Want ik sta regelmatig met een familie aan de andere kant. De kant waar het helaas wel gebeurde dat iemand zich van het leven beroofde. Waar een vader, moeder, zoon, dochter, broer of zus intens verdrietig is en vol zit met vragen. Die alleen maar wilden dat ze hadden geweten van de worsteling van degene die ze nu moeten missen….

En de mensen die van je houden, kunnen en willen je niet missen. Geen dag. En zeker niet iedere dag voor de rest van hun leven.

Ja, het kan donker zijn in je leven. Maar vraag om Licht. Als jij de lichtknopje niet kan vinden is er altijd iemand in je buurt die dat wel wil doen. En het wordt weer licht. Het donker gaat aan de kant, maar dan moet je wel zeggen dat je hulp nodig hebt. Fluister het, zeg het, schreeuw het, het maakt niet uit. Er is hulp ook voor jou.

Vandaag is het World Suicide Prevention Day #wspd2022. Ik hoop dat dit bericht vaak gedeeld gaat worden. Zodat het bij jou terecht komt. Niet uit toeval, want dat bestaat niet. Maar omdat jij te belangrijk bent. Vandaag, maar eigenlijk elke dag is een dag om met elkaar het gesprek aan te gaan. Een dag om elkaar écht te zien #1KZ1EJ3

Deel dit verhaal

Lees andere verhalen