Verhalen

Anders, maar wel liefdevol en oprecht

Anders maar wel liefdevol en oprecht….
Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. Soms denk ik dat het wat overdreven is, maar onderschatten van iets is ook niet goed. Tot nu toe eiste de griep van vorig jaar veel meer slachtoffers en om griep is nooit ophef, hoor ik veel. En eerlijk gezegd dacht ik dat ook. Maar dit lijkt toch anders uit te pakken.
Dus waarschuwingen moeten we zeker wel serieus nemen en tegelijkertijd ook ons verstand blijven gebruiken. We namen als bedrijf de afgelopen tijd al de nodige maatregelen zoals desinfecterende handgel voor alle mensen die kwamen condoleren en afgelopen week ook het verzoek om geen handen meer te schudden. In eerste instantie vond iedereen dat wat raar en vooral ongemakkelijk. Eerlijk gezegd wij ook, want we zijn er zo aan gewend om iemand bij begroeting de hand te schudden.
Toch werd het een mooie bijeenkomst. Niet alleen ik, maar ook de familie en bezoekers bemerkten dat er nu wel de tijd genomen werd en iedereen elkaar wat dieper in de ogen keek. Zo was er toch contact en medeleven.
De regering gaat vandaag een stap verder met hun oproep tot zo min mogelijk bijeenkomst en wanneer ze er wel zijn, dan met minder dan 100 personen. Wat houdt dit nu precies in voor een uitvaart?
Ik ben niet iemand die mij door angst laat leiden, maar tegelijkertijd ben ik van mening dat we serieus om moeten gaan met deze nieuwe regels. Wat ons betreft houden we ons aan de regels die worden opgelegd voor de volksgezondheid. De een vindt het wat overdreven, de ander is blij met maatregelen. Maar wat niemand wil, is een ander in gevaar brengen. Wij ook niet.
Tot aan 31 maart of zolang als door de overheid wordt aangegeven, is het dan wat mij betreft ook niet verstandig om een grote condoleancebijeenkomst te houden. Wel zouden we verschillende \”kleinere\” momenten kunnen houden. En er zullen uitvaarten plaats moeten vinden in een \”besloten kring\” van minder dan 100 personen. Maar gelukkig leven we in een digitaal tijdperk, kennen we onlinecondoleanceregisters, livestreamverbindingen om uitvaartdiensten bij te wonen en als we creatief nadenken zijn er vast nog meer oplossingen, die hopelijk maar heel kort nodig zullen zijn.
Wij zijn niet in paniek. We kennen de protocollen en houden ons aan de richtlijnen. Maar wat ik vooral wil is zo eerlijk en duidelijk mogelijk blijven over de stappen die ook wij nu moeten nemen. Waarbij het uiteindelijk om maar 1 ding draait…. dat gezondheid altijd prioriteit heeft. En dat als er toch afscheid genomen moet worden dit misschien voor nu anders moet, maar wel oprecht en liefdevol blijft gebeuren.
Ik hoop en bid, dat dit virus snel onder controle zal zijn en geen levens meer zal kosten.
Lieve groet,
Simone Beijer

Deel dit verhaal

Lees andere verhalen