Verhalen

Een 24-uurs kamer in een afscheidshuis

Als een dierbare van je overleden is, komt al snel de vraag: Waar willen jullie dat de overledene wordt opgebaard?
Soms weten mensen het precies, maar het komt ook voor dat ze elkaar vragend aankijken en zeggen: mogen we kiezen dan?
Het antwoord is ja. Je kan en mag kiezen.
Allereerst is het in veel gevallen mogelijk om iemand thuis op te baren. Dit kan ook als je wat kleiner woont.
Met een scherm kan de overledene een plek in de woonkamer krijgen, zonder dat je er steeds direct mee wordt geconfronteerd.
Maar een achterkamer, hal of slaapkamer beneden zijn hier natuurlijk ook heel geschikt voor.

Niet iedereen wil een overledene thuis hebben. Laatst zij een jongere vrouw tegen haar man waar ik bij zat. “Nou als jij eerder gaat dan ik, hoef ik je niet thuis hoor, ik vind dat eng”. Waarop hij verontwaardigd zei: “Je gaat me toch niet in zo’n aula stoppen?”. Ik moest er een beetje om lachen.
Gelukkig hebben zij nog niet te maken met ziekte of nadenken over een uitvaart van één van beiden en dan is de eerste keer dat je er over nadenkt ook best gek. Dat bleek wel uit hun reacties.

Een aula is inderdaad een mogelijkheid, maar een nadeel kan zijn is dat je dan maar één keer per dag, op afspraak, een half uurtje kunt komen kijken bij de overledene. Vaak ben je dan met veel mensen tegelijk. Want er zijn meer mensen die afscheid willen nemen.
Vaker naar de aula kan wel, maar dat wordt door de meeste aula’s ook extra berekend.

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook afscheidshuizen met 24-uurs kamers. Vaak zijn deze kamers als een soort woonkamer, inclusief klein keukenblokje, ingericht. De familie van de overledene krijgt zelf de sleutel en kan letterlijk 24-uur per dag naar binnen.
Zo kan iedereen bijv. met elkaar afspreken wie wanneer even wil gaan en of diegene ook even alleen met de overledene wil zijn.
Vaak zien we ook dat de partner van de overledene soms uren per dag daar wil zijn en bijv. aan tafel zit te puzzelen of wat te haken.
Gewoon omdat het nu nog kan en er na de uitvaart definitief niets meer is om naar te kijken, vast te houden of aan te raken.
En de tijd ertussen kan en mag tegenwoordig volledig benut worden.

Vaak zijn afscheidshuizen in beheer van een uitvaartondernemer. Veel mensen weten echter niet dat ze niet verplicht zijn voor de ondernemer die het beheer heeft te kiezen. Iedere uitvaartondernemer kan bij een afscheidshuis (wel of niet in beheer van een collega) een 24-uurs kamer huren en de kosten blijven ook nagenoeg gelijk.

Er is dus altijd vrije keuze van uitvaartondernemer. Geen  uitvaartverzekeraar (zie mijn eerdere blog) of beheerder van een afscheidshuis kan je deze keuze ontnemen. Dus mijn advies is, kijk goed wat bij je past, met wie het klikt en vertel je wensen. Er is namelijk altijd een oplossing.

Deel dit verhaal

Lees andere verhalen